Цікаві факти про географію Чорного моря

Цікаві факти про географію Чорного моря

Чорне море є унікальним природним водоймищем завдяки тому, що має підвищений вміст сірководню, невелике видове розмаїття, незвичайний колір води, і багато інших властивостей. Якщо говорити про розміри моря, то площа його поверхні становить 423 тис км. Кількість води, що міститься в ньому, досягає цифри в 547 тисяч кілометрів. Максимальна глибина Чорного моря - 2212 км. Загальна протяжність берегової лінії становить приблизно 4340 км.

Найбільшим півостровом Чорного моря є, звичайно ж, Кримський. Також, берегова лінія моря відрізняється наявністю великої кількості мисів: найбільші - це Каліакра (Болгарія) і Мідія (Румунія). Крім того, в Чорному морі налічують чимало заток і бухт. Найбільші - Бургаська і Варненська затоки в Болгарії, залив Мамая в Румунії, і українські Одеська, Егорлицка, Тендоровска і Феодосійська затоки.

В цілому, ландшафт і рельєф берегів Чорного моря досить різноманітний - уздовж берегів можна побачити і гірські масиви, і зелені долини, субтропічні і посушливі території. Острови в Чорному морі в більшості своїй не материкові. Найбільший острів, який має материкове походження - острів Зміїний, площею півтора кілометра, в античності відомий як Левка і Фидониси.

У Чорному морі є і піщані острови, які утворюються в тому місці, де хвилі наносять дуже багато піску в одному місці. Приклади - острова Тендрівський (площею 30 км), Джарилгач (площа 25 км) і Довгий.

Якщо говорити про центральну та найглибшу частину дня Чорного моря, то тут переважно рівнинна територія, яка, як вважають вчені, колись була дном найдавнішого океану Тетіс.

<< попередня новина | наступна новина >>
Забронювати номер

Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!