Кліматичні особливості Чорного моря

Кліматичні особливості Чорного моря

Клімат Чорноморського басейну, з огляду на його географічне положення, в основному є континентальним. Завдяки тому, що південний берег Криму і кавказьке узбережжя захищені гірськими масивами, які не пропускають холодні вітри з півночі, клімат на цих територіях досить м'який, середземноморський.

Велика частина циклонів, бурь і негоди на Чорному морі з'являється внаслідок сильного впливу на його клімат Атлантичного океану. У свою чергу, теплі повітряні маси приходять сюди з південного заходу, а в літні місяці над Чорним морем знаходиться відріг Азорського антициклону. Таким чином, більша частина території чорноморського басейну характеризується сухим і спекотним літом, і вологою теплою зимою.

Найтеплішим містом, що знаходяться на узбережжі Чорного моря, є Гагра (Абхазія), де середньорічна температура становить приблизно 17 градусів за Цельсієм. Найбільшою кількістю опадів може похвалитися узбережжі Кавказу - тут їх рівень може досягати до 1500 мм на рік. Найменше опадів випадає в північно-західній частині Чорного моря, де їх рівень не перевищує 300 мм на рік.

Як правило, взимку море не замерзає, лише в найхолодніші зими і суворі холоди води в північній частині Чорного моря можуть покриватися береговим припаєм, що є рідкістю.

<< попередня новина | наступна новина >>
Забронювати номер

Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!