У Чорному морі були знайдені стародавні реліквії

У Чорному морі були знайдені стародавні реліквії

Як відомо, дослідницька діяльність на дні Чорного моря не припиняється, і зовсім недавно археологам вдалося виявити неймовірні знахідки: кілька десятків суден, що належать до часів Візантії, Стародавнього Риму та Османської імперії. Судна вдалося розкопати дослідникам, що працюють в рамках програми вивчення дна Чорного моря у болгарських берегів. За останні два роки, вченим вдалося виявити близько шістдесяти затонулих кораблів, що залишалися на морському дні протягом останніх 2,5 тисячі років - за час освоєння берегової лінії, що знаходиться в безпосередній близькості від жвавого торгового порту.

На думку сучасних вчених, велика кількість сірководню, що насичує нижні придонні шари води, є найкращим середовищем для чудового збереження стародавніх реліквій. Завдяки такій своєрідній консервації, археологи зовсім недавно виявили приголомшливу знахідку - візантійське судно, що належить до 10 століття, на якому відмінно збереглася дерев'яна обшивка.

За словами одного з учасників проекту, працівника Саутгемптонського університету Джона Адамса, судно розташоване на глибині 93 метрів, і тому прекрасно проглядається і добре доступно для дайверів. Дослідники просунулися ще глибше, і виявили чотири стародавніх еллінських судна, найстаріше з яких відноситься до п'ятого століття. При цьому, його щогли відмінно збереглися в товщі води. Вчені впевнені, що з часом зможуть відшукати ще кілька подібних знахідок, які дозволять "переписати історію стародавнього суднобудування", як висловився Калин Дімітров, директор созопольского Центру підводної археології.

<< попередня новина | наступна новина >>
Забронювати номер

Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!