Звідки в Чорному морі стільки сірководню?

Звідки в Чорному морі стільки сірководню?

Однією з головних особливостей Чорного моря є сірководень: на глибині понад 200 метрів його стільки, що вижити здатні лише деякі види бактерій. Повна відсутність кисню повністю виключає проживання там тварин і водоростей, а сам сірководень паралізує клітинне дихання в мітохондріях, відповідно будучи отрутою для них. Кілька видів бактерій, що живуть на дні і в товщі самої води, виділяють сірководень в процесі переробки різних останків живих істот, що падають з поверхні.

Крім того, одним з джерел сірки є сульфати морської води, які деякі бактерії використовують замість кисню як помічника в окисленні органіки. Чорне море - єдина в світі водойма, де така величезна кількість води насичена сірководнем. Це викликано тим, що маючи велику глибину, море відносно невелике за площею, і водообмін між верхніми і нижніми його шарами недостатній. Вода в Чорному морі занадто слабо перемішується (це відбувається за рахунок хвиль і вертикальних течій), і кисень практично не надходить в глибинні шари - його досить для життя лише в поверхневих шарах (близько 150 метрів).

<< попередня новина | наступна новина >>
Забронювати номер

Для перегляду сайту, оновіть версію вашого браузера!